Hepatit A ve B virüsü için geliştirilen aşılar, kişisel hijyen ile besin güvenliğine dikkat etmek ve güçlü bir bağışıklık sistemi hepatitten korunmada önemlidir. Hijyenik olmayan koşullar, hepatitin bulaşmasına (özellikle Hepatit A) zemin hazırlayabilmektedir. Besin güvenliğiniz de en az el hijyeni kadar önemlidir. Kabuklu deniz ürünleri, uygun koşullarda hazırlanmamış pastacılık ürünleri, iyi yıkanmamış çiğ sebzeler ve bunlardan hazırlanan salatalar, pastörize edilmemiş çiğ süt ve süt ürünleri ile pastörize edilmemiş meyve suları hepatit bulaşına neden olabilir. Bunlarindisinda kuaforde manikur ve pedikur icin kullanilan el aletleri ile dovme ve piercing gibi mudahelelerde kullanilan aletlerin steril olmasina dikkat edilmelidir.
Hepatit; virusler (A,B,C,D,E virüsleri gibi), bilincsiz ilac kullanimi, uzun süreli alkol kullanımı veya zararlı kimyasal maddelere maruz kalma sonucunda ortaya çıkabilen ve basitçe karaciğer iltihaplanması olarak tanımlanan bir hastalıktir. Viral nedenlerle olan hepatitler bulaşıcıdirlar. Hepatit A ve E, güvenli ve hijyenik olmayan su ve besinlerle bulaşabilirken; Hepatit B, C, D kan ve vücut sıvılarıyla bulaşır. Hepatit bazı kişilerde siroza, karaciğer yetmezliğine veya kansere neden olabilir. Ancak gerekli önlemleri alarak hepatitten ve kotu sonuclarindan korunmak mümkün.
Sterilize edilmemiş aletlerle dövme ya da vücut takılarının uygulanması (Piercing); Hepatit B, Hepatic C, AIDS gibi hastalıkların yaygın olarak bulaşmasına neden olabilir.
Türkiye’de yaklaşık 20 bin kişi her yıl hepatit B ve hepatit C’ye bağlı karaciğer sirozu ve kanseri nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Dünyada ve Türkiye’de viral hepatitli hastaların en az yüzde 80’i hastalığından habersiz durumdadır. Her birey, öncelikle erişkinler mutlaka hepatit B ve C testlerini yaptırmalı, test sonucu pozitif olanlar uzman hekime başvurmalı, gerekiyorsa vakit kaybetmeden tedaviye başlamalıdır. Çünkü erken tanı ile tedavi siroz ve kanser gelişimini önler, yaşam kurtarır.
Günümüzde etkin korunma, aşılama programları ve yeni geliştirilen İlaçların varlığı nedeni ile Hepatit B ve C hastalarının sayısı giderek azalmaktadır. Hepatiti olan hastaların karaciğer fonksiyonları siroza neden olacak kadar kötü değilse eğer Hepatit B ve C hastaları böbrek nakli olabileceği gibi cerrahi teknikler ve yoğun bakim koşullarında ki olumlu ilerlemeler nedeni ile kombine karaciğer ve böbrek nakilleri de yapılabilmektedir.