Ağız yolu ile aldığımız besinler (vitaminler, mineraller, karbonhidratlar, yağlar, proteinler ve sıvılar) yemek borusundan (özefagus) geçtikten sonra mideye ulaşırlar. Mide ile yemek borusunun birleşme yerine gastroözefageal bileşke denir. Mide karnın üst kısmında bulunan J şeklinde bir sindirim organıdır. Besinler mide sıvısı ile işleme tabi tutulup kısmen sindirildikten sonra ince bağırsakların ilk kısmı olan on iki parmak bağırsağına (duodenum), ince bağırsaklara, oradan da kalın bağırsaklara geçerler.
Mide; kalın bağırsak, karaciğer, dalak, ince bağırsaklar ve pankreasla komşuluk gösterir.
Midenin bölümleri
Mide dokusundan kaynaklanan sağlıksız hücrelerin kontrolsüz artışı ve yayılması.
Daha ileri evrelerde;
Diğer tip mide kanserleri daha az görüldüğü için mide kanseri denildiğinde genellikle aklımıza adenokanserler gelir.
Adenokanser evreleri
Çok küçük ve sadece mide iç yüzünü döşeyen yüzeyel katmanı tutmuş olan kanserlerde endoskopi yardımı ile o dokuların çıkartılmasıdır.
Tüm kanserli mide dokusunun geride tümör bırakmayacak şekilde sağlam cerrahi sınır elde etmek için bir kısım sağlıklı mide ile birlikte çıkartılmasıdır. Mide çok zengin bir lenfatik dolaşıma sahiptir dolayısıyla lenf damarlarına ve nodüllerine sıklıkla yayılır. Bu nedenle mide cerrahisi sırasında lenf nodlarının da çıkartılması önemlidir.
Subtotal gastrektomi; Midenin kanserli bölümünün, bölgesel lenf nodlarının, gerekirse yayılım gösterdiği komşu organların (pankreas, kalın bağırsak gibi) alınmasıdır. Midenin tamamı alınmaz. Bazen bu ameliyatla dalak da alınmak durumunda kalabilir.
Total gastrektomi; Midenin tamamının, yemek borusu ve ince bağırsakların bir kısmı ve bölgesel lenf nodlarının, gerekirse yayılım gösterdiği komşu organların (pankreas, kalın bağırsak gibi) alınması. Bazen bu ameliyatla dalak da alınmak durumunda kalabilir. Sonrasında ince bağırsaklarla yemek borusu birleştirilerek yeni bir yol oluşturulur.